- Home
- Hoe worden ramen van hoge gebouwen gereinigd?
- Alles
- Kennisbank
Tags :
Reiniging van Hoge Gebouwen
Glasbewassing van hoge gebouwen wordt vaak nog handmatig uitgevoerd door glazenwassers. Zij maken gebruik van een spons en een wisser. Het bereiken van glas op hoge gebouwen is echter een uitdagende en soms gevaarlijke taak.
100 jaar geleden werd dit al gedaan met een zogeheten bootmansstoel. Dit was niet meer dan een plankje aan een verticale kabel. De glazenwasser zat op het plankje en hing aan een kabel die vanaf het dak naar beneden kwam. In Nederland is deze methode inmiddels verboden, omdat het fysiek zwaar en gevaarlijk werk betreft.
Hoogwerker: Beperkte oplossing voor glasbewassing
Een veelgebruikt hulpmiddel voor glasbewassing van hoge gebouwen is de hoogwerker. Dit apparaat bestaat uit een wagen met daarop een telescoop- of knikarm, voorzien van een platform waarop de glazenwasser kan staan.
Hoewel moderne hoogwerkers tot wel 100 meter hoog kunnen reiken, zijn ze niet geschikt voor het periodiek reinigen van ramen van zeer hoge gebouwen. Het platform aan het einde van de arm is gevoelig voor bewegingen, wat precieze positionering lastig maakt. Bovendien is stabiliteit van de ondergrond en het verkrijgen van vergunningen vaak een uitdaging, vooral in stedelijke gebieden.
Bij glasbewassing van hoge gebouwen is precisie essentieel. Enerzijds moet je dicht genoeg op het glas zitten om dit te kunnen reinigen (<0,5m). Anderzijds wil je niet te dichtbij komen, om schade aan de gevel te voorkomen.
Een hoogwerker is tot een hoogte van 20 meter een prima oplossing. Boven die hoogte is het echter minder geschikt. Bij het gebruik van een hoogwerker moet de ondergrond verstevigd en gestabiliseerd worden, en moeten alle delen van de gevel toegankelijk zijn. Bovendien vereisen steeds meer steden een vergunning voor het tijdelijk inzetten van een hoogwerker, wat extra tijd en kosten met zich meebrengt.
Glazenwasinstallatie: Traditionele oplossing voor hoge gebouwen
Voor hoge gebouwen wordt vaak een glazenwasinstallatie (ook bekend als gevelonderhoudsinstallatie of glazenwasserslift) geïnstalleerd. Dit systeem bestaat meestal uit een kraan met een bakje, waarmee een glazenwasser zich langs de gevel laat zakken.
De glazenwasser maakt verticale banen: eerst naar beneden, vervolgens weer omhoog, en daarna naar de volgende baan. Vaak staat de glazenwasinstallatie op rails die langs de omtrek van het dak lopen, zodat elke gevelsectie bereikbaar is. In sommige gevallen wordt een vast verankerde installatie gebruikt met een telescopische arm om de gehele gevel te kunnen bereiken.
Bij de keuze van een glazenwasinstallatie is het belangrijk te controleren of er voldoende dakoppervlak is om de kraan te plaatsen. Daarnaast moet de structuur van het gebouw verstevigd worden om de krachten van de installatie goed op te vangen. De investering in een glazenwasinstallatie is fors, en het glas moet alsnog handmatig worden gereinigd.
Alpinisten: Rope Access voor Glasbewassing van Hoge Gebouwen
Moderne gebouwen zijn vaak zo hoog, groot of complex dat traditionele glazenwasinstallaties niet altijd een geschikte oplossing vormen. In dergelijke gevallen kiezen ontwikkelaars en architecten steeds vaker voor het inzetten van alpinisten, ook bekend als industrieel klimmers of rope access specialisten.
Deze methode doet denken aan 100 jaar geleden, toen glazenwassers gebruik maakten van een bootmansstoeltje. Tegenwoordig gaan alpinisten abseilend van boven naar beneden om glas en gevels te reinigen. In het Midden- en Verre Oosten is deze techniek gangbaar: daar hangen soms wel 15 glazenwassers naast elkaar aan hoge gebouwen.
In Nederland is deze methode officieel verboden volgens de ARBO-regels, omdat het fysiek zwaar en potentieel gevaarlijk werk betreft. Hoewel rope access bedrijven aangeven dat er minder ongelukken gebeuren in vergelijking met glazenwasinstallaties, blijft deze techniek in Nederland niet toegestaan.
Glazenwasrobot: Innovatie in Gevelreiniging
De nieuwste methode om hoge gebouwen te reinigen is het inzetten van glazenwasrobots. In vrijwel elke branche wordt gevaarlijk en fysiek zwaar werk met een repetitief karakter geautomatiseerd. Het is slechts een kwestie van tijd voordat robots ook de standaard worden in het onderhoud van hoge gebouwen.
Niet alleen op het gebied van veiligheid bieden robots voordelen, maar ook financieel en duurzaam zijn ze zeer interessant. Zo realiseren glazenwasrobots een besparing van maar liefst 80% op onderhoudskosten en 85% op energie. Meer informatie over deze innovatieve oplossingen vind je op KITE Robotics.
Gebouwen hoeven niet volledig glad of uitsluitend uit glas te bestaan om geschikt te zijn voor robotreiniging. De robots van KITE Robotics kunnen een breed scala aan gebouwgeometriën reinigen, waaronder diepe horizontale en verticale neggen, gevels met verschillende bekledingen, én glazen daken. Voorbeelden van deze projecten kun je bekijken op onze projectpagina.
Ready for KITE?
Vraag vrijblijvend meer informatie aan.
Gratis informatie en brochure